Installatie

De installatie is de traditionele scoutingceremonie die een nieuw lid van een speltak verwelkomt als volwaardig lid. Voor de installatie moet het nieuwe lid aan een paar eenvoudige eisen voldoen, zoals het kennen van de wet en de belofte. Na de installatie mag de welp zijn/haar insignes op het uniform dragen en de das om hebben. Voor de installatie mag een welp allen een leeg uniform dragen.

Op de dag van de installatie zijn de ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s allemaal uitgenodigd om te komen kijken. Zowel nieuwe jeugdleden als nieuwe leiders worden geïnstalleerd. Een installatie kan alleen worden uitgevoerd door een al geïnstalleerd leider, op die manier loopt de scoutinglijn helemaal terug tot aan Robert Baden-Powell.

Hoewel er kleine verschillen zijn tussen de installaties van de verschillende speltakken is het principe vaak het zelfde.

Bij de welpen van de Teylersgroep gaat het installeren als volgt:

Voor de installatie hebben de nieuwe leden het uniform al aan, maar zonder insignes en das.

We beginnen met het openen, hierbij is het de bedoeling dat de welpen die worden geïnstalleerd blijven staan en niet meedoen met het openen. Vervolgens hangen we de vlag over de hordepaal, Akela staat achter de vlag en vraagt één van de welpen die wordt geïnstalleerd of hij/zij bij de groep wil. Wanneer de welp zegt dat hij/zij bij de groep wil dan nodigt Akela de welp uit om naar voren te komen. Zowel Akela als de welp leggen hun linkerhand in saluut op de welpenvlag, de rechterhand houden ze in saluut aan de rechterkant van het hoofd. Daarna zegt de welp de belofte op (indien nodig helpt Akela hierbij):

“Ik beloof mijn best te doen,
Een goede welp te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan,
En me te houden aan de welpenwet.
Jullie kunnen op me rekenen!”

Na de belofte draagt de welp de welpenwet voor:

“Een welp speelt samen met anderen in de rimboe.
Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.”

Hierna krijgt de welp van Akela de insignes (installatie teken, speltak teken, nestdriehoekje en naambandje) uitgereikt. Na de insignes wordt krijgt de welp de groepsdas van de Teylersgroep omgehangen.
Tenslotte krijgt de welp zijn/haar installatiekaart en verwelkomt Akela de welp bij de groep door hem/haar de linkerhand te schudden. Ook de overige leiding verwelkomt de nieuwe welp door hem/haar de linkerhand te schudden.

Na de installatie gaan we nogmaals openen, nu doen alle welpen (ook de nieuw geïnstalleerde) mee.

Tweedehands uniform overnemen of je uniform verkopen/ruilen?

Voor de in- en verkoop van Scouting uniformen (en toebehoren) kun je terecht bij Loraine Poorthuis. Lees meer »