Het Jungleboek

Het Jungleboek is een verhalenbundel die in 1894 is geschreven door Joseph Rudyard Kipling. Op een aantal van deze verhalen werd het spelaanbod van de welpen gebaseerd.

Jungledieren Disney

Deze gaan over de jongen Mowgli die, als hij nog een baby is, door z'n ouders voor dood, in de jungle wordt achtergelaten, als zij worden aangevallen door een tijger (Shere Khan). Hij is echter niet dood en wordt door wolven in hun horde opgenomen en opgevoed. Hij beleeft dan allerlei avonturen met de wolven van de horde, de oude wijze beer Baloe, de zwarte panter Bagheera en nog veel meer dieren uit de jungle.

Op het boek zijn al verschillende films en tekenfilms gebaseerd, bijvoorbeeld door Walt Disney, deze films zijn inmiddels bekender dan het boek wat aan de basis stond maar de films wijken echter nogal eens af van en kunnen niet tippen aan het originele verhaal van Rudyard Kipling.

Eén van de grote verschillen tussen de films en het boek is de rol van Kaa de slang. In de Walt Disney versie van het verhaal is Kaa een tegenstander van Mowgli en probeert hij voortdurend Mowgli op te eten.In het boek is Kaa echter één van Mowgli’s beste vrienden en zijn mentor.

Jungledieren Scouting Nederland

Jachtgebieden Jungleboek

Leidingnamen

Als themaverhaal voor de welpen werd het Jungleboek gebruikt. In 1916 publiceerde Baden-Powell het "Wolf Cub'sHandbook", een boek dat was geschreven met hulp van Rudyard Kipling, om het themaverhaal nog wat duidelijker te maken voor de leiders die bij de Wolf Cubs (welpen) aan de slag gingen. De namen van de leiding zijn aan personen uit het Jungleboek ontleend.

Een aantal namen die wij binnen onze eigen groep gebruiken zijn; Akela, Baloe, Bagheera, Raksha, Hathi, Kaa,Rikki-Tikki-Tavi, Mang en Chil. Deze leidingnamen worden door de geïnstalleerde leidinggroep voor de nieuwe leden van de leiding uitgezocht.

Deze leidingnamen worden door de geïnstalleerde leidinggroep voor de nieuwe leden van de leiding uitgezocht.

Akela (wolf);
het hoofd van de welpenleiding

 Akela heeft de leiding over de troep wolven waarin Mowgli wordt opgenomen.

Hij is een wijze oudere wolf maar is nog steeds een uitmuntende jager.

Baloe (bruine beer);
staat voor Wijsheid en Vertrouwen

Baloe is een goede vriend van Mowgli. De welpen en Mowgli leren van hem de wetten van de rimboe en de taal van alle dieren uit de rimboe. Baloe jaagt niet op prooien, maar voedt zich met noten, wortels, honing en vissen. Hij is een vrolijke en goedaardige beer die altijd bereid is anderen te helpen.

Bagheera (zwarte panter);
staat voor Kracht en Vriendschap

Bagheera is de beste jager van de rimboe, omdat hij goed kan sluipen en spoorzoeken. Hij ziet scherp (ook 's nachts) en zijn reukvermogen is optimaal. Hij is een goede vriend van Mowgli. De panter leert hem praktische dingen om in de rimboe te kunnen overleven.

Raksha (moeder wolf);
staat voor Bescherming en Zorg

Raksha is de wolvenpleegmoeder van Mowgli. Raksha voedt hem op samen met haar andere jongen. Als de tijger Shere Khan Mowgli probeert te ontvoeren, beschermt zij het mensenjong met haar eigen leven. Het Hindi-woord voor "bescherming" is "raksha", vandaar de naam.

Hathi (olifant);
staat voor Ordelijkheid, Waardigheid en Gehoorzaamheid

Eén van de oudste dieren van de jungle. Door zijn grote levenservaring wordt hij door de andere dieren als leider erkend. Hathi houdt van groot. Hoe groter hoe beter! Hij gaat voor niets of niemand uit de weg.

Kaa (tijger python);
staat voor Wijsheid en Vriendschap

Kaa is snel, slim en lenig. Hij weet heel goed wat hij wil. Ook is hij één van de beste vrienden van Mowgli en leert hij Mowgli allerlei dingen over de jungle.


Rikki-Tikki-Tavi
(mangoest of stokstaartaapje
(Indische ichneumon));
staat voor Behulpzaamheid, Snelheid en Leergierigheid

Hij is opmerkzaam, leergierig, lenig, snel, dienstbaar, schoon, slim, handig en moedig. Hij is behulpzaam en werkt ook graag samen. Een echt voorbeeld voor de welpen!

Mang (vleermuis);
staat voor Creativiteit en Wispelturigheid

Is meestal ergens op de achtergrond, maar hij hoort toch alles! Mang is erg creatief en weet overal wel een oplossing voor.


Chil
(wouw);
staat voor Overzicht, Behulpzaamheid en Betrouwbaarheid

Hij vliegt de hele dag hoog boven de jungle op zoek naar prooi. Op een bepaald moment ziet hij dat de Bandarlog Mowgli gevangen heeft genomen. De vogel slaagt er in Mowgli uit de klauwen van de Bandar-log te krijgen. Door de meestertaal kan Mowgli met Chil praten en kan hierdoor kan de wouw Baloe en Bagheera waarschuwen. Zo wordt het Mowgli uiteindelijk door het tweetal gered.

 

Overige namen uit het jungleboek

Overige namen uit het jungleboek

 


Mowgli

mensenjong
opgenomen door de wolvenhorde

 


Shanti

mensenjong
komt uit het dorp aan de rand van de jungle

 


Shere Khan

tijger


Bandar-log

apenvolkChikai

springratSahi

stekelvarkenJacala

krokodilMarala

flamingoTabaqui

jakhals


Wontolla

wolf

Rama

waterbuffel

Het kleine volkje

bijenvolk

 

Broer Wolf

wolf

 

Mor

pauw

 

Oe

schildpad