Openen

Elke opkomst van de welpen begint met het openen (dit wordt ook wel eens de Horderoep genoemd). De leiding staat op een rij, Akela in het midden, de andere leiding aan weerzijden van hem/haar. De welpen staan in een kring per nest, aan de uiteinden van het nest staan de Gids en de Helper.

Ten eerste komt een Gids (aangewezen door één van de leiding voor het openen) naar voren en loopt hij naar Akela toe. Nadat Akela en de Gids de welpengroet hebben uitgewisseld neemt de Gids de hordepaal over van Akela. Vervolgens gaat de Gids de kring rond en kijkt of alle welpen de voeten netjes tegen elkaar hebben. Is dit niet het geval dan wordt er vlak voor de voeten van de desbetreffende welp met de hordepaal op de grond getikt. Na de gehele kring te hebben rondgelopen komt de Gids weer aan bij Akela. Hier geeft hij de hordepaal af en brengt de welpengroet.

Dan gaat de Gids weer op zijn/haar plaats staan in de kring, zet een stap naar voren en zegt; “Zijn jullie klaar voor de jacht?” Alle Gidsen en Helpers doen een stap naar voren en antwoorden;“Ja, wij willen jagen.”

Nadat alle helpers en gidsen weer een stap naar achteren hebben gedaan en weer netjes in de kring staan, geeft Akela een teken. De welpen gaan gehurkt zitten en raken met twee vingers vanbeide handen (welpengroet)de grond tussen hun benen, ondertussen zeggen ze in koor:

“Akela, wij doen ons best!
Wij Djib, DjibDjib,
Wij Dob, Dob, Dob.”

De welpen staan op, brengen de welpengroet terwijl ze zeggen; “Woef!”
Bij het zeggen van “Woef!” brengen alle welpen de welpengroet met een uitgestrekte arm richting Akela.
Vervolgens komt de Gids weer naar voren lopen en zegt tijdens het groeten de Welpenwet op;

“Een welp speelt samen met anderen in de rimboe,
Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.”

Hierna gaat de Gids weer op zijn/haar plaats in de kring staan en zijn we klaar met het openen.

Betekenissen:
Djib = ‘doe je best’
Dob = ‘doen ons best’
Woef!= het geluid dat een wolvenjong maakt

Sluiting

Bij de sluiting gaat iedereen in een grote kring staan, doet iedereen zijn armen gekruist (links over rechts) en geeft iedereen elkaar zo, met gekruiste armen een hand. Dan worden de handen geschud tijdens het opzeggen van de tekst: Wij wensen elkaar een goede jacht.(1x normaal volume, 1x fluisterend en tenslotte 1x schreeuwend)