Nesten

Welpen nestenDe welpenspeltak is onderverdeeld in kleinere groepjes die we nesten noemen.

Elk nest heeft zijn eigen kleur; zwart, grijs, oranje, geel, rood en bruin.

De verschillende nesten zijn te herkennen aan een “nest driehoekje”, dit is een insigne die de welpen na de installatie van de leiding krijgen en (bovenaan) op de linkermouw wordt gemaakt. De kleuren zijn losjes gebaseerd op de vachtkleuren van een wolf.

Gidsen en helpers
Elk nest heeft zijn eigen Gids en Helper. De Gids is de hoofd van het groepje, hij leidt de welpen van zijn/haar nest en ondersteund daar waar nodig. Een Gids hoeft niet de oudste van het nest te zijn (ook al is het meestal wel zo). De Gids wordt aangesteld door de leiding op basis van zijn/haar ervaring bij de scouting, een aanleg tot leidinggeven en verantwoordelijkheid kunnen dragen.

Aangezien een Gids niet altijd aanwezig kan zijn wordt er ook een Helper aangesteld. Een Helper ondersteunt de Gids met zijn/haar taken. En wanneer de Gids er niet is heeft de Helper de leiding over het nest.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Fluitsignaal

Bij de welpen hebben we maar één fluitsignaal, 3x fluiten. Dit signaal betekend; Verzamelen!

Ook wordt het gebruikt om het begin of eind van een spel aan te geven (dit alleen als de verschillende teams ver uit elkaar staan).

Linkerhand schudden

Scouts over de hele wereld schudden elkaar de linkerhand. Bij de installatieceremonie maar ook bij een vriendschappelijk treffen. Het verhaal hierachter, zoals dat in Engeland verteld wordt, vind je hieronder:

‘De Zoeloes in Afrika vochten nog met speer en schild. Een speer door het hart en de vijand was overwonnen. Om het hart te beschermen droegen zij het schild in hun linkerhand omdat deze het dichtst bij het hart zit. Hun speer droegen ze in hun rechterhand. Bij een persoonlijk treffen van Robert Baden-Powell en de Zoeloekoning, reikte Baden-Powell de koning, volgens goed Engels gebruik de rechterhand. De Zoeloekoning legde aarzelend zijn schild neer als teken van vertrouwen, terwijl hij met zijn rechterhand zijn speer bleef vasthouden. Hierdoor kwam zijn linkerhand vrij, en zodoende schudde BP en de koning elkaar de linkerhand. Zoals gezegd zit de linkerhand het dichtst bij het hart. De hartvorm staat natuurlijk ook voor liefde en vriendschap.’

Wij schudden elkaar dus de linkerhand als blijk van vriendschap, vertrouwen en oprechtheid.

Overvliegen

Overvliegen is de ceremonie die plaatsvindt wanneer een lid van scouting overgaat van de ene speltak naar de andere. Lees meer op de pagina Overvliegen.