Nieuwsarchief 2007


Teylers maken bijzondere reis naar Kyrgyzstan

Teylersgroep naar Kirgizie
Zestien leden van de Teylersgroep hebben deelgenomen aan een bijzonder project. Ze hebben in de zomervakantie van 2007 een reis gemaakt naar Kyrgyzstan (ook wel Kirigizië genoemd). Daar zijn ze in het kader van ontwikkelingssamenwerking gaan rondreizen om kennis te maken met de Kirgizische cultuur. Er zijn ook activiteiten georganiseerd voor de Kirgizische bevolking (vooral voor de jeugd). Zo hebben ze spelmiddagen georganiseerd, en vele andere leerzame activiteiten uitgevoerd. Deze reis kon voor een groot deel gesubsidieerd worden, waardoor de deelnemers zelf maar een klein bedrag bij hoefden te betalen.

In 2006 had de groep al kennis gemaakt met Kyrgyzstan: we hebben toen op initiatief van fam. van Veen geld ingezameld voor arme gezinnen en scholen in dat land. Kyrgyzstan is een aantal keer groter dan Nederland en telt een paar miljoen inwoners. Het ligt tegen de grenzen van China en Kazachstan.

Veel informatie over de reis en het programma is verzameld op de website van het project.

De domeinnaam www.scouting-kg.nl is niet meer werkzaam, daarom is te website te vinden via deze url:

www.teylersgroep.nl/scoutingkg

 29 december 2007

Boeskool Vretmoalke

Op zaterdag 5 januari is het weer zover , dan zal het eerste programma van het nieuwe jaar plaatsvinden, of terwijl Boeskool Vretmoalke.

Dit houdt in :
1. iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen
2. een leuke activiteit doen met alle leden
3. met z’n allen genieten van een heerlijke maaltijd

Het programma zal duren van 14:00 uur t/m 18:00 uur.
En vergeet je bord, mok en bestek niet mee te nemen!12 december 2007

Nieuwbouwnieuws

Wij willen u graag de planning geven v.w.b. de bouw van ons clubhuis:

Week 50: Dak dicht. Dakdekker voor platte dak en de goten. Isoleren lokalen. Voorbereidingen potdekselen.
Schilderen ramen en kozijnen. Glaszetter komt zaterdag (met het dubbel glas),
Week 51: Buiten deuren worden gemaakt. Laatste kozijnen plaatsen. Potdekselen. Sanitair voorbereiden.
Meterkast maken.
Week 1 : Bruikbare zaken uit oude Zaandhoes halen.Doorwerken aan sanitair en elektrische zaken.
Week 2 : Essent legt gas en licht aan. Riolering indien mogelijk in dezelfde sleuf. Ook de waterleiding wordt aangesloten. Electriciteit in gebouw aansluiten. Sanitaire voorzieningen aansluiten. Verwarming aansluiten.
Week 3: Sloop oude clubhuis. Eerste opkomst in het Nije Zaandhoes. Dit laatste is onze grote wens.
Is de ruwbouw nog niet geschikt voor opkomsten, dan wordt er een alternatief programma gedraaid.

De planning is erg krap, er mag niets mis gaan. Duimen!!!
Frans Bonte12 december 2007

Nationale Scouting Loterij 2007

Er zijn twee prijzen gevallen in de bundel loten die wij verkocht hebben.

  • een lot dat eindigt op 719 krijgt een dagkaart voor Walibi World t.w.v. € 26,00.
  • een lot dat eindigt op 014 krijgt een Parker jotter balpen t.w.v. € 6,25.

Kijk op de achterkant van het lot om te zien hoe u de prijs in huis krijgt. Proficiat!!
Niets gewonnen…In 2008 doet de Teylersgroep weer mee!
De Teylersgroep wint namelijk altijd. Dit jaar was de netto opbrengst € 771,85 !!!!

De meeste loten zijn verkocht door Mark Gervink. Toen was hij een Bever; nu is hij groter gegroeid tot Welp.
Mark verkocht 43 loten! Hij krijgt de “Top Seller 2007” badge en een enveloppe met € 25,00. Mark proficiat en koop er iets leuks voor.22 oktober 2007

Sponsorloop

Tijdens de laatste opkomst voor de vakantie hebben jullie een “Sponsorloop”gehouden.
Ik was toen op vakantie en heb jullie verrichtingen dus niet kunnen zien. Terug van vakantie hoorde ik geruchten over een super opbrengst. Ik dacht eerst zien en dan geloven. Vorige week overhandigde Rowland mij het uiteindelijke bedrag. Toen moest ik het wel geloven: € 753,95 !! Fantastisch. Een mooi bedrag dat ik direct in de pot voor de nieuwbouw heb gestopt.

Een paar feitjes. Samen hebben jullie 287 rondjes gelopen. Er waren 33 lopers. Je kunt dan uitrekenen dat 1 rondje gemiddeld € 2,63 opbracht. Per deelnemer was de opbrengst € 22,85. Een ronde (met alle deelnemers) brengt gemiddeld € 86,79 op. Tristan Geessink heeft het meeste opgehaald: € 56,00.

Heel erg bedankt! Het resultaat was geweldig. Volgend jaar weer??

Frans Bonte, de man van de centen22 oktober 2007

Nationale Scouting Loterij (uitslag: 4 december 2007 op scoutingloterij.nl)

De officiële eind datum was was 20 oktober. Een voorlopig verslagje:

Wij hebben niet alle loten verkocht. Gelukkig kan ik de niet verkochte loten die ik in mijn bezit heb terug sturen. Ik heb echter niet alle loten terug gekregen. Het kan ook zijn dat niet iedereen afgerekend heeft. Duik dus even in je geheugen. Heb je nog loten of heb je nog geld in huis; breng het zo spoedig mogelijk naar Frans Bonte. Komt er niets in mijn brievenbus, dan wordt de voorlopige opbrengst € 750,00. Ook niet gek natuurlijk. We rekenden echter op € 900,00.

Frans Bonte, penningmeester

 22 oktober 2007

Obligaties

Alle nieuwe leden hebben een oproep gekregen ook obligaties te verkopen. De sponsorencommissie hoopt dat deze actie wat opbrengt. Een clubhuis bouwen is duurder dan je denkt!! Ook de “oude” leden mogen gerust proberen nog obligaties te verkopen. Meer informatie kun je vinden op deze informatiepagina.

Frans Bonte, sponsoren/obligatiecommissie

 12 september 2007

Stilte in de Zandbergen?

“Waarom wordt er niet gewerkt aan het nieuwe clubhuis?” Een veel gestelde vraag. Er zijn twee redenen dat het zo rustig is op de bouwplaats.

Het was inderdaad de bedoeling dat na de bouwvakantie er verder gewerkt zou worden. Er zijn echter bezwaarschriften ingediend door de bewoners van het agrarisch bedrijf achter het Zaandhoes. De bezwaarschriftencommissie is al bij elkaar geweest. Het ziet er naar uit dat wij op alle ingebrachte bezwaren in het gelijk worden gesteld. De uitspraak(=advies aan het College van B&W) komt eind oktober. Voor alle duidelijkheid: de bouw is niet stil gelegd. Om geen olie op het vuur te gooien heeft het Bestuur besloten tot een rustpauze op en rond de bouwplaats.

Er wordt wel verder gewerkt aan de houten elementen, de dakspanten en de ramen en kozijnen. Half oktober is alles klaar en gaan we het Nije Zaandhoes in twee weken plaatsen. In week 44 zit het dak er op en kan aan de afwerking gewerkt worden. De planning is dat we nog in 2007 kunnen verhuizen naar “de overkant”. Ook zijn we druk bezig met de inventaris. Her en der hebben we al wat spulletjes op de kop getikt.

Onze vraag: kijk eens rond in uw omgeving/netwerk. Daarnaast is er veel aandacht voor het financiële aspect. Wij hebben tot nu toe € 88.000—uitgegeven (betonplaat, hout, materialen, arbeidsloon). Ook hier kunnen we nog wel iets gebruiken. Sponsoren zijn van harte welkom; obligaties kunnen nog tot 31 december gekocht worden. De rust op de bouwplaats is met opzet gecreëerd. De bouw van het Nije Zaandhoes ligt op schema!12 september 2007

Foto’s Kyrgyzstan-reis in het album

De zestien Teylers die mee gingen naar Kyrgyzstan, zijn allemaal weer veilig in Losser. Tijdens Brueghel hebben ze een joert opgebouwd in het centrum en hier was veel belangstelling voor. Tijdens de reis zijn in totaal bjina 5000 foto’s gemaakt. Uit deze foto’s is een selectie gemaakt en deze zijn te zien in het speciale Kyrgyzstan album. Zeker de moeite waard om even te bekijken!en! Klik hier om naar het fotoalbum te gaan.

Meer nieuws over het Kyrgyzstan-project is te vinden op de website: www.teylersgroep.nl/scoutingkg

 15 juli 2007

Zomerkamp welpen: foto’s online

Het zomerkamp zit er voor de welpen al weer op. Het was een geslaagd kamp, boordevol met leuke activiteiten. Wat er natuurlijk uitsprong was het uitstapje naar Avonturenpark Hellendoorn. Verder was er zoals altijd de bonte avond, een gezellige BBQ, de spannende ontknoping en veel nieuwe avontuurlijke spellen die met het thema Raven te maken hadden.

De fotos’van het kamp zijn te bekijken in het fotoalbum.
Het zijn er behoorlijk veel (350) en om ze sneller te kunnen bekijken zijn ze allemaal verkleind. Mocht je ze allemaal op origineel formaat willen hebben, dan kun je bij de leiding een foto-CD bestellen.15 juli 2007

Nieuwe grote sponsor

Het VSBfonds steunt jaarlijks meer dan 2.000 initiatieven op een breed maatschappelijk terrein: zorg & welzijn, natuur & milieu, kunst & cultuur en sport & vrije tijd. De steun gaat naar die projecten die verbetering van de samenleving tot doel hebben, hoe klein ook. De financiële middelen komen terecht bij particuliere initiatieven die meer mensen bij de maatschappij betrekken en die ervoor zorgen dat meer mensen zich beter kunnen ontplooien. In 2005 kon het VSBfonds circa 2.500 aanvragen honoreren, voor een totaalbedrag van ruim € 43 miljoen.
Meer informatie over het VSB fonds is te vinden op op www.vsbfonds.nl

 6 juli 2007

Nieuwbouwnieuws

De houten modulen voor het gebouw zijn bijna klaar. Er is hard gewerkt door Frank en Jouri. Zij worden geholpen door de heren Kalter en Haas. De hoeveelheid hout was zo groot -20 m³ – dat Poorthuis geen plaats genoeg had. Ook de opslag van de modulen gaf problemen. Via Christel kregen wij een enorme hal in het van Heek-complex. Bij Poorthuis wordt hout op maat gezaagd en bij van Heek wordt de boel in elkaar gezet.

De Betonplaat ligt er voor de bouwvak in!! Ook hier heeft Frank ontzettend veel werk verzet. Hij heeft voldoende hulp gehad. De betonnen fundering is specialisten werk en is daarom voor 90 % uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Roy (met hulp van Frank en anderen) heeft de leidingen aangelegd onder de betonnen vloer. Eerder moesten nog twee bomen gekapt worden. Kapvergunning was snel voor elkaar en Tjim heeft de klus geklaard.

Het recht van de erfpacht is toegekend, en het passeren van de akte zal ook deze week gebeuren.

Na de bouwvak gaan we echt bouwen. Veel hulp is nodig ! Meld je aan en steek je handen uit de mouwen.

De financien blijken KRAP te zijn. Fondsen laten het afweten. Zelfwerkzaamheid is dus hard nodig !! We kunnen verdienen op de inkoop (idee-tjes?) en voornamelijk op de manuren. Tien vrijwilligers-uren besparen een uitgave van € 350,00 !!!

Iedereen die mee gewerkt heeft aan de realisatie van het bovenstaande: een fijne vakantie en tot de start van de feitelijke bouw!5 juni 2007

Bloemenaktie heeft zonnige start

De ondernemers van Losser hebben er weer voor gezorgd dat aan een groot aantal lantaarnpalen bloembakken zijn opgehangen en gevuld zijn met zomergoed. De Teylersgroep is gevraagd om deze bakken gedurende de zomermaanden van water te voorzien. We hebben een groot aantal ouders van de jeugdleden benaderd om deze klus geklaard te krijgen. Deze aktie levert een flinke som geld op die we goed kunnen gebruiken voor de nieuwbouw.

Op 4 juni is de eerste ronde gemaakt langs de bakken die vorige week opgehangen zijn. Vanaf nu tot eind september gaan er elke week een aantal mensen op pad om Losser een fleurig aanzien te geven. In het fotoalbum zijn onder de nieuwbouw een aantal foto’s te zien hoe een en ander in z’n werk gaat.26 mei 2007

Positieve berichten over de voortgang van de bouw

Het zal weinig Teylers zijn ontgaan; is er de laatste maanden hard gewerkt voor het clubhuis. Vooral het inzamelen van geld stond centraal, en gelukkig hebben veel mensen hieraan meegewerkt. We zijn iedereen die zich hiervoor heeft ingezet natuurlijk erg dankbaar!

Maar wat iets minder opviel, is dat er ook veel tijd is gestoken in de voorbereidingen van de bouw. De vergunning, de hypotheek, de planning… hier ook hard aan gewerkt! En met resultaat:

-Per 29 mei verwachten we de bouwvergunning en de erfpachtovereenkomst
-Op 31 mei staat het passeren van de hypotheekakte gepland
-Het hout voor de skeletbouw is besteld
-Er is een overeenkomst bereikt met een aannemer: Poorthuis Bouw uit Oldenzaal
-Op 4 juni beginnen Jouri Vorgers, Frank v/d Wetering en dhr. Kalter te timmeren in de werkplaats van Poorthuis
-In de eerste week van juli begint Poorthuis met de betonplaat en riolering e.d.
-Na de bouwvakantie, wanneer de Kirgizië-gangers terug zijn, is de betonplaat uitgehard en kunnen we de houten delen in elkaar knutselen.

We liggen op schema!15 mei 2007

Avondvierdaagse 2007

Zoals elk jaar zal er ook dit jaar weer worden meegelopen met de avondvierdaagse, en die vindt dit jaar plaats van woensdag 13 juni t/m zaterdag 16 juni. Lijkt dit je hartstikke leuk geef je dan snel op bij de leiding. Dit kan t/m zaterdag 2 juni. De kosten bedragen € 4,50,- per persoon.

De afstanden die worden gelopen zullen 5, 10 en 15 km zijn. De meeste bevers en welpen lopen 5 kilometer, de meeste verkenners 10 kilometer. De 15 km wordt alleen gelopen bij genoeg opgaves.

De vertrektijden zijn woensdag, donderdag en vrijdag avond om 18.15 uur.
Zaterdag voor de : 7,5 km om 12.45 uur
15 km om 11.45 uur
20 km om 10.45 uur

Het verzamelen gebeurd op het Raadhuisplein voor de hervormde kerk. Zaterdagmiddag is er een medaille-uitreiking op het voetbaldveld en daarna volgt de intocht naar het Raadhuisplein.15 april 2007

Winnaars obligatie-verkoopactie bekend!

Op zaterdag 14 april zijn de winnaars van de wedstrijd ‘Wie verkoopt de meeste obligaties’ bekend gemaakt. Ga naar de nieuwbouwpagina voor meer informatie.

De opbrengst van de rommelmarkt was € 950,- , en dit zal nog worden verhoogd door internetverkoop van waardevolle spullen die tijdens de rommelmarkt niet zijn verkocht. Dit fantastische bedrag is natuurlijk ook bedoeld voor de bouw van het nieuwe clubhuis.5 april 2007

Poorthuis Bouw sponsor nieuwe clubhuis

Bestuur heeft aannemer Poorthuis uit Oldenzaal opdracht gegeven een nieuw clubhuis in de Zandbergen te bouwen. De vader van Stefan Kwekkeboom is hier directeur. Wij krijgen zeer veel mogelijkheden allerlei zaken zelf te realiseren. Een opvallend onderdeel: wij mogen onder leiding van de chef werkplaats alle houten onderdelen maken in de werkplaats in Oldenzaal. Omdat ons clubgebouw voornamelijk met houten modules wordt opgebouwd kunnen “onze timmerlieden” veel geld voor de club verdienen. Met uitzondering van de betonnen fundering en de dakplaten is het hele gebouw namelijk van hout.

Bestuur is nu aan het plannen. Wij denken dat de betonplaat er vlak voor de bouwvak ligt. In de maand juni willen we alle houten modules klaarmaken. Direct na de bouwvak kunnen we op een uitgeharde betonplaat in een week of twee het clubhuis “onder de pannen hebben”. De bouwcommissie is druk bezig met het zoeken naar -prijs gunstige- materialen. Vooral de inkoop van de vele m³ hout moet met de grootste zorg gebeuren.

Iedereen die dit verhaal leest en ideeën heeft over de betreffende bouwmaterialen, kan bellen met de bouwcommissie: Hugo Sterkenburg.27 maart 2007

Subsidie-aanvraag voor Kyrgyzstan reis goedgekeurd

De subsidie-aanvraag die was ingediend voor de reis naar Kyrgyzstan, is goedgekeurd! De reis kan dus doorgaan! Nu moet er hard worden gewerkt aan de voorbereiding en de draagvlak versterkende activiteiten.2 februari 2007

Teylergroep in Scoutingmagazine iXiXeL

In de januari-uitgave van de iXiXeL, het scoutingmagainze voor de RS, stonden twee artikelen over de Teylersgroep. Ons Honk, dat in het centrum van Losser staat, is gefotografeerd en daarover is een artikel geschreven van twee pagina’s. En er stond een verhaal in over de band tussen de Teylersgroep en Kyrgyzstan.

Bekijk artikel over Kyrgyzstan

Bekijk artikel over ’t Honk