60 prachtige jaren van Scouting Teylersgroep

met Geen reacties

Op zaterdag 20 april vond in clubgebouw ’t Zaandhoes een receptie plaats ter ere van het 60-jarig bestaan van Scouting Teylersgroep in Losser.  Foto’s van deze middag zijn terug te vinden op Facebook.  

Deze geslaagde middag, waarop Cor Pit een Koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen, werd geopend met een speech van onze voorzitter Tom van Druten. Wie deze mooie speech heeft gemist of nog een keer terug wil lezen, dat kan hier: 

Beste leden, oud-leden, ouders, vrienden, en alle andere gasten,

Welkom bij deze bijzondere gelegenheid, waar we samen vieren en terugkijken op 60 prachtige jaren van Scouting Teylersgroep uit Losser. Als voorzitter van deze geweldige vereniging is het een eer en een voorrecht om deze receptie te mogen openen.

Op een stralende Sint-Joris dag, op drie dagen na precies 60 jaar geleden, zag Scouting Teylersgroep het levenslicht. Geïnspireerd door het legendarische figuur van Sint-Joris, die bekend staat om zijn moed en vastberadenheid, kwam een groepje enthousiaste mensen samen met een gedeelde visie: jongeren de kans bieden om te groeien, te leren en te ontdekken in de prachtige omgeving van Losser. Met die eerste vonk van inspiratie begon een avontuur dat generaties lang zou voortduren en duizenden levens zou beïnvloeden. Op deze bijzondere dag eren we niet alleen onze oprichters, maar ook de geest van avontuur en gemeenschap die nog altijd het hart vormt van de Teylersgroep. Het is met trots dat we dan ook vandaag een van de oprichters, Aard Mink, in ons midden hebben, wiens visie en toewijding aan de basis stonden van alles wat onze scoutingvereniging vandaag de dag is. Daarnaast verwelkomen we ook Cor Pit, een lid van het eerste uur, die ons nog steeds inspireert met zijn betrokkenheid en passie voor de Teylersgroep. Cor zal ons later op de middag tijdens zijn toespraak meenemen op een reis door zijn 60 jaar bij de Teylersgroep, waarbij hij herinneringen ophaalt en ons inspireert met zijn ervaringen en inzichten. De aanwezigheid van Aard en Cor herinnert ons eraan hoe ver we zijn gekomen en hoe diep geworteld onze tradities en idealen zijn.

Sinds de oprichting heeft de Teylersgroep duizenden levens beïnvloed, gevormd en verrijkt. Van de jonge Bevers, via de enthousiaste Welpen, en avontuurlijke Verkenners, tot de ervaren Rowans en Sherpas, en uiteindelijk tot de betrokken Pivo’s, heeft iedereen binnen onze scoutingvereniging een essentiële rol gespeeld in het vormgeven van onze vereniging tot wat het vandaag de dag is. Maar laten we ook de onmisbare bijdrage van onze leidinggevenden en de steun van ouders niet vergeten. Zij hebben met hun toewijding, passie en ondersteuning een solide basis gelegd voor onze scoutingvereniging, waarin jongeren niet alleen vaardigheden leren, maar ook vriendschappen smeden, zichzelf ontwikkelen en onvergetelijke herinneringen creëren. Samen vormen we een hechte gemeenschap die gedreven wordt door avontuur, groei en samenhorigheid.

Als ik terugkijk op de afgelopen zes decennia, zie ik niet alleen een geschiedenis van avonturen in de buitenlucht, van kampvuren en knopen leggen, maar vooral een geschiedenis van gemeenschap, van vriendschap en van groei. Onze scoutinggroep is meer dan alleen een vereniging; het is een familie, een netwerk van ondersteuning en inspiratie voor generaties van jongeren.

Maar laten we niet alleen terugkijken; laten we ook vooruitkijken naar de toekomst van de Teylersgroep. Onze 60ste verjaardag is niet alleen een moment om te vieren, maar ook een moment om te reflecteren en ons af te vragen hoe we de komende decennia nog meer levens kunnen beïnvloeden en nog meer impact kunnen maken op onze gemeenschap. We leven in een tijd waarin de waarden van Scouting – respect voor elkaar en voor de natuur, samenwerking, en zelfredzaamheid – relevanter zijn dan ooit tevoren. In een wereld die soms verdeeld lijkt te zijn, biedt Scouting een plek waar jongeren leren om samen te werken, om verschillen te omarmen, en om leiderschap te tonen in hun gemeenschap.

Dus laten we deze 60ste verjaardag vieren met trots, maar laten we ons ook blijven inzetten om de waarden van Scouting levend te houden en door te geven aan de volgende generaties. Laten we blijven bouwen aan een toekomst waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, te leren en te bloeien, binnen de veilige en ondersteunende omgeving van de Teylersgroep.

Tot slot wil ik mijn diepste dank uitspreken aan iedereen die heeft bijgedragen aan de rijke geschiedenis van onze mooie scoutingvereniging: de leden, oud-leden, ouders, leidinggevenden, verhuurcontroleurs, donateurs en alle andere vrijwilligers. Zonder jullie toewijding en enthousiasme zouden we niet zijn waar we vandaag zijn. Laten we samen proosten op 60 jaar avontuur, vriendschap en groei, en op nog vele jaren die komen gaan!

Proost!